Evaluatorii se așteaptă ca prețurile apartamentelor să crească în continuare

Valoarea apartamentelor din Brașov a urcat în ultimele 12 luni la Brașov cu 9,24%, arată un studiu al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR). Astfel, dacă în primestrul 3 al anului trecut, prețul apartamentelor era de 866 de euro pe metrul pătrat util, în perioada similară a acestui an prețul urcase la 946 euro/mpu. În topul creșterilor anuale, Brașovul este depășit de Craiova (18,73%), Cluj (15,74%), Timișoara (11,46%) și București (9,86%).

În schimb, Brașovul este lider în ceea ce privește creșterea prețurilor în utlimul trimestru, cu un avans de 3,2%, în fața orașelor Constanța (2,4%), București (2,3%) și Cluj-Napoca (0,9%) și Timișoara (0,2%). Cele mai importante scăderi s-au produs în Iași (-2%), potrivit studiului citat.

Chiar dacă alocările pentru programul Prima Casă au fost diminuate în acest an, nu s-a sesizat o scădere a numărului de rapoarte de evaluare întocmite pentru proprietăți rezidențiale, susține Daniel Manațe, președinte ANEVAR în perioada 2016-2017.

Deși creșterea prețurilor la apartamente a mai încetinit în ultimul trimestru din an, prețurile vor continua totuși să crească cel puțin un an de acum înainte dacă nu se întâmplă ceva foarte rău în piață, estimează Daniel Manațe. Creșterea nu va fi însă spectaculoasă. Oricum, în cele mai multe zone din țară prețurile apartamentelor nu au ajuns încă la nivelul din 2007. O excepție o reprezintă Clujul, unde prețurile de acum sunt chiar mai mari decât cele dinainte de criză. Nici măcar Bucureștiul nu a ajuns per total la nivelul de preț din 2007, poate cu excepția sectorului 1, apreciază Manațe. În general, diferențele dintre prețurile solicitate de proprietari și prețurile de tranzacționare sunt sub 10%. Cel mai puțin se negociază pentru apartamentele de două camere, care sunt în prezent și cele mai căutate. În schimb, marja de negociere pentru apartamentele cu 4 sau mai multe camere poate chiar depăși 10%, mai spune Manațe.